Att rädda liv

Efter att en av kommentarerna till mitt förra inlägg riktat världens uppmärksamhet mot sambandet mellan kaffe och självmord började jag fundera. Det var den aktade glennologen Jeepa som delade med sig av följande visdom:

"Den som dricker kaffe löper 66% mindre risk/chans att begå självmord.

Eftersom nordbor är de som dricker i särklass mest kaffe per person och år, och eftersom vi svenskar med våra 3,2 koppar per person och dag endast överträffas av finnarna, måste man ju ställa sig frågan varför självmord fortfarande begås i Sverige. Och för er som inte är bekanta med denna blogg kan jag bara säga att här finns inga lösa trådar, utan alla frågor, små såväl som stora, får ett svar. Så även frågan om varför vi svenskar fortfarande tar livet av oss har ett svar: Vi dricker mycket kaffe, men inte tillräckligt.

Varför dricker vi då inte tillräckligt med kaffe? Flera minuters eftertanke har fått mig att inse att det inte beror på något annat än kaffekokaren; kaffet i sig uppnådde perfektion redan när Jesus gick på vatten. Varje kaffebryggare, alldeles oavsett pris och kvalitet, har tre stora brister.
1. Det går för långsamt. Alla andra drycker man vill ha finns tillgängliga direkt då suget uppstår, men kaffe måste bryggas i åtminstone 5-10 minuter innan det är klart.
2. Det låter för mycket. Jag har ännu inte stött på den bryggare som inte överröstar ens den mest högljudda radioprataren tidigt på morgonen, särskilt då de sista dropparna vatten sugs upp för att nå filtret.
3. Det är för varmt. Det må så vara att kaffe smakar som bäst då det bryggs vid 96 graders värme, men varför i hela fridens namn måste det fortfarande vara skållhett då det når koppen? Det ultimata vore förstås om det var lagom varmt att dricka direkt.

Så för den som vill rädda de återstående självmordsbenägna svenskarna, och samtidigt bli förmögen: tillverka en kaffebryggare som brygger snabbt, är tyst och serverar kaffet dricktempererat med en gång. Skulle sedan självmord fortfrande begås är det inte hela världen, de var ju tedrickare.

"Coffée är då godt
1) för dem, som finna sig illa disponerade efter starcka drycker dagen för-ut intagne. 
2) för dem som äro däste af en stark middags måltid. 
3) för dem, som hafva god föda, men intet arbete, hwar-af de äljest blifwa  tunge i kroppen; ty det giör en munter, och en sömnig hierna wakande. 
4) för dem, som plågas av migraine eller wärk i halfwa hufwudet, hwilken på wissa tider igenkommer. 
5) för dem som plågas af matskar. 
6) för Fruentimmer, som intet hafwa sin ordinaire räkning. 
7) för dem som äro för mycket feta och corpulente, och åstunda blifwa magre. 
8) Uti et slags colique, som kallas cardialgie, eller Dal-karlarnes Bälu, är et par tassar Coffée utan såcker hastigt druckne offta et promt medicament.
"
- Carl von Linné

//Rocky


Kommentarer
Postat av: Kristofer

Intressant!



Jag skrev själv ihop en artikel för ett tag sedan om lite kul fakta om kaffe:
http://www.8-16.se/2009/01/20-forvanande-fakta-om-kaffe/

2009-08-17 @ 15:49:28
URL: http://www.8-16.se
Postat av: Anonym

The black gold is neither The Oil, Russian caviar or Tyra Banks.....It´s the mother fucking Coffee as a matter of course!

2009-08-17 @ 16:36:22
Postat av: Anonym

The black gold is neither The Oil, Russian caviar or Tyra Banks.....It´s the mother fucking Coffee as a matter of course!

2009-08-17 @ 16:37:07
Postat av: Carl-Filip

Intressant frågeställning, onekligen.

Ett bra tips är att koka i en kaffe-automat, för då går det i alla fall fort, så länge det finns pulver osv i apparaturen.

Dock återstår två väldigt kluriga punkter....

2009-08-18 @ 15:47:58
URL: http://echoesofmythoughts.blogspot.com
Postat av: Jeepa

Det var roligt att man kunde inspirera till ett inlägg må jag säga.

Om du gör lite efterforskning kanske det visar sig att en stor andel av självmorden begås antingen under tiden man väntar på sitt kaffe, eller precis när man bränt sig på det. Vem vet?

2009-08-24 @ 22:43:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback